Asuinhuoneiston vuokrasopimuksen ehdot
LAIN ASUINHUONEISTON VUOKRAUKSESTA (AHVL 481/95) ERÄITÄ SÄÄNNÖKSIÄ SOVELTAEN
1. ASUINHUONEISTON KÄYTTÖ, KUNTO JA KUNNOSSAPITO
Vuokralainen saa käyttää asuinhuoneistoa omana tai yhteisenä asuntona puolisonsa ja perheeseen kuuluvien lasten kanssa. Jollei siitä aiheudu vuokranantajalle huomattavaa haittaa tai häiriötä, vuokralainen saa käyttää huoneistoa yhteisenä asuntona myös lähisukulaisensa ja puolisonsa lähisukulaisen kanssa taikka luovuttaa alivuokrauksena tai muutoin enintään puolet huoneistosta toisen käytettäväksi asumiseen. Muussa tapauksessa vuokralainen ei saa ilman vuokranantajan lupaa luovuttaa huoneistoa tai sen osaa toisen käytettäväksi. Asuinhuoneiston väliaikaisesta luovutuksesta säädellään AHVL 18 §:ssä.
Huoneiston on vuokrasuhteen alkaessa ja sen aikana oltava sellaisessa kunnossa kuin vuokralainen huoneiston iän, alueen huoneistokannan ja muut paikalliset olosuhteet huomioon ottaen kohtuudella voi vaatia, jollei muusta kunnosta ole sovittu. Sopia voidaan myös siitä, että vuokralainen huolehtii vuokrasuhteen johdosta hänen käytössään olevien tilojen ja laitteiden kunnossapidosta tai kiinteistölle kuuluvista velvoitteista, sekä huoneistossa suoritettavista korjaus- tai muutostöistä taikka hoitotoimenpiteistä.
Vuokralaisen on hoidettava huoneistoa huolellisesti. Vuokralaisen on viipymättä ilmoitettava vuokranantajalle huoneiston vahingoittumisesta tai sellaisesta puutteellisuudesta, jonka korjaamisesta vuokranantaja on vastuussa. Ilmoitus on tehtävä heti, jos korjaus on vahingon suurenemisen estämiseksi suoritettava viipymättä. Vuokralaisella on kuitenkin aina oikeus ryhtyä toimenpiteisiin huoneistoa koskevan välittömän vahingon estämiseksi tai rajoittamiseksi.
Vuokranantajalla on oikeus suorittaa välittömästi hoitotoimenpide tai korjaus- tai muutostyö, jota ei voi vahinkoa aiheuttamatta siirtää. Huoneiston kunnon ja hoidon valvomista varten vuokralaisen on viivytyksettä sopivana aikana päästettävä vuokranantaja huoneistoon. Mikäli huoneisto on uudelleen vuokrattavissa, vuokranantajalla on oikeus näyttää huoneistoa vuokranantajalle ja vuokralaiselle sopivana aikana. Tupakointi huoneistossa on kielletty.
2. VUOKRAN SUURUUS
Vuokra määräytyy sen mukaan, mitä siitä on sovittu. Vuokran tarkistamisesta voidaan sopia ottaen huomioon, mitä indeksiehdon käytön rajoittamisesta annetussa laissa (1222/94) säädetään. Ehto, jonka mukaan vuokranantaja saa vuokrasuhteen aikana yksipuolisesti määrätä vuokran korotuksen ajankohdan tai määrän on mitätön, jos ei ole myös sovittu perusteesta, jonka mukaan vuokraa saadaan korottaa. Vuokranantajan on ennen korotetun vuokran voimaantuloa kirjallisesti ilmoitettava vuokralaiselle uusi vuokra ja sen voimaantuloajankohta.
3. VUOKRAN SUORITTAMINEN
Vuokra on suoritettava viimeistään vuokrasopimuksessa mainittuna eräpäivänä vuokranantajan osoittamalle pankkitilille. Mikäli vuokraa ei ole maksettu eräpäivänä on vuokranantajalla oikeus periä viivästyskorkoa maksamattomalle summalle korkolain mukaisesti ja periä kohtuulliset huomautuskulut maksuhuomautuksen lähettämisestä/käynnistä.
4.VASTUU VUOKRASOPIMUKSESTA
Vuokrasopimuksesta ja sen kaikista velvoitteista ja vastuista on yhteisvastuullisesti vastuussa vuokrasopimuksen allekirjoittajat.
5. VUOKRAOIKEUDEN SIIRTO
Vuokralainen ei saa ilman vuokranantajan lupaa siirtää vuokraoikeuttaan. Vuokralainen saa ilman lupaa siirtää vuokraoikeuden huoneistossa asuvalle puolisolleen, perheeseen kuuluvalle lapselle tai jommankumman puolison vanhemmalle, jollei vuokranantajalla ole perusteltua syytä vastustaa vuokraoikeuden siirtoa. Vuokralaisen on välittömästi ilmoitettava tästä kirjallisesti vuokranantajalle.
6. VUOKRASOPIMUKSEN IRTISANOMINEN
Vuokrasopimuksen irtisanomisaika lasketaan sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana irtisanominen on suoritettu, jollei toisin sovita. Vahingonkorvauksista katso AHVL 57§-60§.
Vuokranantajan irtisanomisaika on kuusi kuukautta, jos huoneiston vuokrasuhde on välittömästi ennen irtisanomista kestänyt yhtäjaksoisesti vähintään yhden vuoden, ja muussa tapauksessa kolme kuukautta. Vuokralaiselle on todistettavasti annettava kirjallinen irtisanomisilmoitus, jossa mainitaan vuokrasuhteen päättymisajankohta ja irtisanomisen peruste.
Vuokralaisen irtisanomisaika on yksi kuukausi. Vuokranantajalle on todistettavasti annettava kirjallinen irtisanomisilmoitus.
7. VUOKRASOPIMUKSEN PURKAMINEN
Vuokrasuhteen purkamisilmoitus on annettava todistettavasti ja kirjallisena. Siinä on mainittava purkamisperuste ja vuokrasuhteen päättymisen ajankohta, jos vuokrasuhde halutaan päättyväksi myöhemmin kuin välittömästi ilmoituksen tiedoksiannosta. Vuokranantajan purkamisperusteet ovat mm. vuokranmaksun laiminlyönti, vuokraoikeuden siirto ilman lupaa, vuokralainen viettää tai sallii vietettävän häiritsevää elämää, vuokralainen hoitaa huoneistoa huonosti lisäksi AHVL 61§:ssä säädetyt asiat.
8. VUOKRAVAKUUS
Vuokravakuus tulee olla maksettuna ennekuin huoneiston hallinta luovutetaan. Vuokravakuudelle ei makseta korkoa ja se palautetaan vuokralaiselle, kun huoneisto on tarkastettu ja todettu olevan samassa kunnossa kuin vuokralaiselle on huoneisto luovutettu ja vuokralainen on suorittanut kaikki huoneistoon kohdistuvat maksunsa (vuokrat, vesimaksut, autopaikkamaksut, pesutupa ym.) vuokranantajalle mahdollisine yliaikakorkoinen ja huomautuskuluineen.